Week 21, Stal van Helden

De eerste schaatsers zijn het ijs weer op. NOS toonde een filmpje van trotse Friezen die de ijzers onderbonden en op pad gingen. En dan geldt: hoe harder je schaatst hoe warmer je wordt. Het is vergelijkbaar met hoe ik met de eerste échte kou van dit jaar probeerde te overleven.

Na een week op de zuidas ging ik voor het contrast. Om acht uur ’s ochtends melden op de paardenstallen van Stal van Helden. Een bedrijf wat zich richt op het africhten en opleiden van paarden, met een fokkerij en manegeafdeling erbij. Paardrijden doe ik al een flinke tijd, maar alles wat eromheen gebeurt en het runnen van een MKB? Volledig nieuwe ervaring.

Gelukkig word ik meteen meegenomen in de dagelijkse gang van zaken. Die is nog veel fysiek inspannender dan ik van tevoren dacht. Tijd om na te denken over dat het koud is, heb ik niet, en na tien minuten doe ik bovendien mijn jas al uit. Stallen uitmesten, hooi opstrooien, kuil (ruwvoer) voeren en paarden heen en weer begeleiden naar een paddock… Het is flink inspannend werk – zeker als je, net als ik, het hooi steeds naast je kruiwagen gooit in plaats van erin. Dat er daarnaast nog rekening gehouden moet worden met alles wat er in een normaal bedrijf ook bij komt kijken, lijkt haast onmogelijk.

De dagen duren langer dan je in de ochtend denkt. En in het weekend draait het gewoon door. De andere stagiaires die er rondlopen weten dan ook goed: de paarden, daar ga je alleen maar in door als je er heel zeker van bent. En, oh ja, je moet ook heel goed zijn.

Daar zit de crux. Wat je ook precies doet met paarden, het is topsport. Om ervan te leven moet je goed zijn. Een beetje zoals in de muziek. En hoewel ik beter kan paardrijden dan pianospelen*, is het een onzekere toekomst.

Voor jezelf duidelijk maken hoe je erin staat, is belangrijk. Voor mij? Paardrijden is een hobby die ik waarschijnlijk altijd zal blijven houden, maar erin werken kan een stap te ver zijn. Er meer over leren, is daarentegen altijd welkom.

Vandaar dat ik een heel concrete tip in dit blog zet: loop eens mee bij je grootste hobby. Houd je van tekenen? Probeer een striptekenaar. Skiën? Doe eens gek en doe die skileraar opleiding. Bezig zijn met iets wat je leuk vindt, geeft je de kans om na te denken. Bedrijfskunde leek mij qua studie niet de perfect fit, bijvoorbeeld. Maar deze week heb ik ontdekt dat nadenken over hoe je een MKB zoals Stal van Helden, rendabel en winstgevend kan houden, erg leuk is om te doen! Er komt originaliteit, durf en wat spanning bij kijken, terwijl ik dat van tevoren niet inzag.

Zo gaat er tijdens het trotseren van kou en doen wat ik leuk vind, een wereld voor me open. Studie combineren met hobby’s en leuke mensen, is vanaf nu een must. Een studie die je hobby is, is natuurlijk ook leuk, maar niet altijd mogelijk. Verder ben ik erg gecharmeerd door de puzzel van een bedrijf. Hoe maak je keuzes en wat is handig? Het boeit me meer dan ik gedacht had. Dus who knows wat de toekomst brengt? Misschien geen bedrijfskunde. Maar ondernemer zijn, kan altijd, en overal!

*understatement of the year, ik was écht heel slecht in pianospelen