Week 20, Allen & Overy

Tijdens mijn stage bij NRC werden er voorbereidingen getroffen voor een Zuidas-special. Een katern met de ins en outs van dit stukje Nederland. Vorig weekend kwam het uit en werd de schijnwerper gericht op het bedrijf waar ik toevallig die maandag werd verwacht.

Allen & Overy Amsterdam is een advocatenkantoor dat is ontstaan uit een fusie tussen het Britse Allen & Overy en het Nederlandse Loeff Claeys Verbeke. Op de afdeling Corporate, waar ik deze week voornamelijk rondliep, worden de grote bedrijven geholpen. Vaak bij fusies en overnames. Naast het beheersen en het toepassen van de regels die daarvoor gelden, adviseert de advocaat het bedrijf over het ‘target’ (het bedrijf dat overgenomen gaat worden) en zet hij alle belangrijke informatie daarover op een rijtje. In de praktijk betekent dit: veel bellen, veel mailen en veel schrijven. Vaak met een internationaal team.

Mocht er iets geks naar voren komen bij de voorgestelde fusie of overname, bijvoorbeeld dat het marktaandeel van het nieuwe bedrijf te groot kan worden, dan wordt de afdeling Competition ingeschakeld. Mededinging. Zij gaan de regels na om te kijken of de overname mag en met welke landen daar contact over moet zijn. En mocht er uiteindelijk iets gebeurd zijn dat niet de bedoeling is, dan is ook daar een afdeling voor: Litigation. Zij lossen de geschillen op en schrijven zonodig dagvaardingen. Iets wat, zo heb ik gemerkt, best leuk is om te doen (al moet je doorgaans proberen dit te voorkomen).

Voor een bloggende studiekeuzestresser zijn deze kantoren en afdelingen compleet nieuw. Maar voor een doorgewinterde rechtenstudent niet. Recruitment, waar ik de laatste dag meeliep, probeert de beste studenten al voor hun afstuderen te selecteren en voor zich te winnen. Dit gebeurt door middel van inhousedagen, masterclasses en studentstages. Waarbij je op een laagdrempelige manier een kijkje in de keuken krijgt. Eenmaal binnen, moet je aan de bak.

Daar komt de NRC-special weer om de hoek kijken, want wat klopt er nou precies van het beeld dat buitenstaanders hebben van werken op de Zuidas? Nou, best veel. De dagen zijn lang, het werk is lastig en de competitie is hevig. Half werk leveren, is not done. Daar staat tegenover dat de mensen én de sfeer leuk zijn en er goed voor je gezorgd wordt. Van het koken tot de was doen, A&O got you covered.

De spanning, het presteren, de competitie en de algehele sfeer zorgden er samen voor dat ik me snel thuis voelde. Evenals de verschillende mensen die ik ontmoet heb, die me door middel van verschillende opdrachten, cases en kansen meenamen in hun werk. Maar waar ik om 17:30 naar huis mocht, gingen zij nog even door. Mijn conclusie? Werken op de Zuidas is als wonen op de Zuidas, maar dat is met zulke huisgenoten geen probleem.