Week 19, Tips & Tricks

Inmiddels is het nieuwe jaar van start en hebben de meeste mensen hun goede voornemens weer paraat. Bij mij komt het doorgaans neer op ‘kijken of het voornemen van vorig jaar, dit jaar wel gaat lukken.’ Bijvoorbeeld het kiezen van een studie of de verdere indeling van dit tussenjaar. Wat dat laatste betreft zit het wel snor, er staan al flink wat stages gepland voor de aankomende periode. En ook het kiezen van een studie heb ik aanzienlijk minder stress over. Sterker nog, ik ben van mening dat het wel eens zou kunnen gaan lukken!

Dat is een grote verbetering ten opzichte van vorig jaar en komt voornamelijk door het tussenjaar wat ik doe. Vandaar dat ik in deze post een paar tips op een rijtje zet voor mensen die er ook aan denken een tussenjaar te doen om dezelfde reden als ik.

Om maar te beginnen met wat dingen die ik tot nu toe gemerkt heb in dit tussenjaar:

  • Doe iets wat je leuk vindt.

Wow, cliché. En ja, ergens wel. Maar aan de andere kant spreek ik ook veel mensen die liever ‘veilig’ kiezen, of gewoon niet kiezen. Bij doen wat je leuk vindt, hoort ook een sprong in het diepe en net buiten je comfort-zone gaan om ervoor te zorgen dat je het ook écht gaat doen. Waarom kan je eigenlijk geen duikdocent worden op de Cariben, of Skileraar in Oostenrijk? En hoewel geld vaak de reden lijkt, hoeft dat je lang niet altijd tegen te houden. Als duikdocent verdien je ook geld, en werken in een aprèskibar hoeft zo slecht nog niet te zijn.

  • Combineer dat met iets wat je verder helpt.

Voor het inplannen van een tussenjaar heb je een vertrekpunt nodig, een criterium. Wanneer is jouw tussenjaar geslaagd? Dat kan zijn wanneer je levenslessen hebt opgedaan. Maar ook wanneer je aan je CV gewerkt hebt, of wanneer je eindelijk dat ene punt van je bucketlist hebt kunnen strepen.

Wat ik merk, is dat veel van deze dingen samen kunnen gaan. Iets doen wat je leuk vindt is vaak goed te combineren met iets wat: ofwel goed is voor je CV (als je dat belangrijk vindt), ofwel helpt om naast iets van je bucketlist te strepen, ook wat waardevolle lessen voor later in het leven mee te nemen.  

Zo is een tussenjaar bijvoorbeeld goed te combineren met voorbereiden voor een decentrale selectie. Om maar aan geneeskunde te denken: Een EHBO-cursus is zo gedaan, en kan vervolgens in elk werelddeel toegepast worden.

  • Ga ervoor.

Oke, hierna zal ik stoppen met de clichés, maar dit is wel een belangrijke. Soms lijkt iets heel gaaf, maar beginnen mensen er niet aan omdat ‘dat niet voor hen is weggelegd’. Ik ben er zelf ook vaak ingetrapt. En ja, als het je grote droom is om een VOC-schip van Europa naar Amerika te varen en daar een nieuw continent te ontdekken: succes. Ik geef je weinig kans.

Bij veel andere dingen is het minder moeilijk dan je denkt. Met wat durf en vallen en opstaan kom je een heel eind. Elon Musk – van Tesla – heeft in zijn schooltijd samen met zijn broer het telefoonboek doorgebladerd en iedereen die hij interessant vond voorgesteld om te gaan lunchen. Daar heeft hij naast een paar goeie lunches, ook een vakantiebaan en heel wat nieuwe inzichten aan overgehouden. ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’ klopt vaker dan ik van tevoren dacht.

Oke, en dan heb je een tussenjaar gedaan. En dan?

Hier krijg je van mij niet het ‘volg je hart’-antwoord. Niet alleen omdat ik beloofd had te stoppen met clichés, maar ook omdat ik vind dat het niet altijd klopt.

Als het jouw grote droom is om arts te worden, of piloot of militair, ga ervoor en laat mij je niet stoppen. Maar dan zit je ook niet met studiekeuzestress.

Voor de mensen die wél met deze stress zitten: kies tactisch. Er zijn maar een paar beroepen die een specifieke vooropleiding vereisen. Hierbij moet je denken aan: arts, piloot, militair, advocaat en verscheidene functies in de bètawereld.

Voor de rest van de beroepen geldt dat het denkniveau wat je op het hoger onderwijs aangeleerd wordt, het belangrijkst is. Of jij dat hebt opgedaan met economie, geschiedenis of desnoods archeologie, maakt minder uit dan ik eerst dacht.

Aan jou en mij dan de taak om te kijken of we een van die specifieke beroepen willen doen. Als dat eenmaal duidelijk is, wordt het kiezen verder een stuk makkelijker. En mocht je überhaupt twijfelen en niet denken dat je er ooit uitkomt: begin met een bètastudie. Hiermee houd je de meeste opties voor na je studie open, en als het niks is weet je dat ook weer en kan je altijd nog switchen.