En? Wat wordt het hierna?

Cue de flashbacks naar die bepaalde periode waarin iedereen je deze vraag lijkt te stellen. Zelfs mijn hond begon na mijn eindexamens me vragend aan te kijken. Beste manier ermee om te gaan: laat weten wat de plannen zijn en welke opleiding je gaat volgen. Het gesprek duurt zo lang als je zelf wil en je blijft misschien zelfs met hernieuwde zin in je plannen achter. Heel leuk dus, wanneer mensen interesse tonen in wat je gaat doen! Tenzij je het niet weet.

Als je het niet weet, welkom bij de club. Voel je in ieder geval niet gek omdat je het niet weet, er zijn zo’n vierhonderd verschillende HBO&WO-studies om uit te kiezen. Van Circus Arts tot Vrijetijdwetenschappen (ik vraag me af wat je daar doet..), voor alles is een studie. Om daar wegwijs in te worden als middelbare scholier is ongeveer net zoveel werk als het maken van een PWS, in het Arabisch, met vertaling naar braille. Je hebt er minstens een jaar voor nodig.

Tenminste, zo denk ik erover. Een jaar om te zien of daarin lukt wat me de afgelopen zes jaar nog niet is gelukt: orde scheppen in het moeras der studies en ontdekken welke bij mij past. Een tussenjaar dus, met als doel mijn studie vinden.

De invulling van het ‘hoe’ volgde al snel. De beste manier om overzicht te krijgen en te ontdekken wat iets precies inhoudt, is het doen, zo schijnt. De komende maanden ga ik dus vullen met stages, meeloopdagen en ontmoetingen met allemaal mensen en bedrijven die hun baan hebben in een veld waar ik nog niet genoeg vanaf weet. Het doel is er ongeveer 30 van te ontdekken, verspreid over de bèta, gamma en alfa velden.

Op deze manier hoop ik aan het einde van dit jaar vol overgave voor een studie te kiezen die voldoet aan de voorwaarden: ruimte voor ambitie, interessant, met genoeg uitdaging en de kans je in te zetten voor de wereld.

Waarom dan dit blog? Twee redenen: Een stok achter de deur. Als ik beloof elke vrijdag iets te plaatsen moet ik wel iets meemaken om over te schrijven. Dat motiveert om erop uit te gaan en nieuwe ervaringen op te doen.

Verder bestaat er altijd de mogelijkheid dat iemand nog wat aan mijn ervaringen heeft. Niet iedereen heeft de kans op een tussenjaar, of heeft er zin in. Ik raad natuurlijk iedereen aan zelf zoveel mogelijk te ontdekken en te doen voor je een studie kiest, maar mocht je gebrek aan tijd, zin, geld, karma of whatever hebben dan kun je nu ook meelopen vanaf de bank! Wie weet helpt het.

Het doel is natuurlijk dat we aan het einde van het jaar allemaal enthousiast een gesprek kunnen voeren over de vraag ‘En? Wat wordt het hierna?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.